Dezynfekcja naczep

Kiedy wykonujemy dezynfekcję środków transportu?

Jakie odniesienie usługa dezynfekcji środków transportu ma w systemie HACCP? 

Jaka jest podstawa prawna wykonywania dezynfekcji środków transportu?

Czy muszę wykonywać dezynfekcję środków transportu ?

Odniesienie do sytuacji w jakich konieczne jest wykonanie dezynfekcji ma umocowanie w dwóch aktach prawnych :

  • Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 6 października 2003 roku w sprawie szczegółowych warunków i sposobu transportu zwierząt oraz

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 roku w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności. 

Zgodnie z powyższymi przepisami wszystkie środki transportu służące do przewozu artykułów spożywczych, pasz a w szczególności zwierząt, powinny być myte i dezynfekowane przed załadunkiem, zgodnie z zasadami systemu HACCP.

Kiedy należy wykonać dezynfekcję środka transportu?

§ 6.3. rozporządzenia - Jeżeli środek transportu, zbiorniki lub pojemniki, o których mowa w § 3 ust.2 są używane również do przewozu innych niż żywność towarów albo do przewozu różnych rodzajów artykułów, konieczne jest pomiędzy przewozami czyszczenie lub dezynfekcja środka transportu, zbiornika lub pojemnika - w celu wyeliminowania ryzyka zanieczyszczenia żywności.

Jak wygląda usługa dezynfekcji naczepy, przyczepy czy całego środka transportu ?

- na początku ustalamy z klientem co było oraz co będzie przewożone, dostosowujemy odpowiedni środek do dezynfekcji (środka transportu),
- auto zostaje ustawione na specjalnej rampie, tak aby umożliwić swobodny spływ zastosowanych środków do dezynfekcji, bez ryzyka skażenia środowiska,
- po przeprowadzonej usłudze dezynfekcji naczepy zostaje sporządzony protokół dezynfekcji środka transportu, w którym zawarte są szczegółowe informacje tj.: instrukcja mycia i dezynfekcji naczepy, data i miejsce dezynfekcji, nazwa środka do dezynfekcji, sposób aplikacji, jego stężenie, czas trwania usługi, numer rejestracyjny środka transportu, zalecenia po wykonaniu usługi, cel wykonania usługi oraz podpisy wykonawcy oraz kierowcy.
Należy pamiętać, że podstawą niezakwestionowania protokołu dezynfekcji naczepy jest zawarcie w nim wszystkich wymaganych przepisami w/w informacji.

Usługi dezynfekcji naczep, dezynfekcji środków transportu spożywczego oraz dezynfekcji chłodni świadczymy na terenie trzech województw:

1) podlaskiego: Augustów, Łomża, Białystok, Grajewo, Suwałki, Zambrów,

2) mazowieckiego: Ciechanów, Mińsk Mazowiecki, Ostrołęka, Przasnysz, Siedlce, Sokołów, Ostrów Mazowiecka,

3) warmińsko- mazurskiego: Mrągowo, Ełk, Giżycko, Olecko, Pisz, Szczytno, Węgorzewo.

Gwarantujemy 100 % skuteczność dezynfekcji naczepy, przyczepy czy chłodni. Protokół zgodny z wymaganiami wszystkich firm z branży spożywczej oraz organów kontroli. Szybkość przeprowadzenia usługi nawet w 60 minut. Przy stałej współpracy bardzo korzystne rabaty na dezynfekcję środków transportu oraz elastyczne godziny wykonywania usług.

Telefon 784 450 116 lub mailowo informacje@stander.pl

 

 
Poznaj opinie o naszej firmie

Andrzej D, Pułtusk
Zawsze jak przejeżdżam przez Łomżę robię w tej firmie dezynfekcję naczepy. Można ustalić elastyczne godziny wykonania usługi, dokumentacja z dezynfekcji naczepy jest przyjmowana przez firmy, z których przewożę spożywkę bez zastrzeżeń. Cena ½ lub nawet 1/3 kosztu takiej usługi pod Warszawą. Polecam !

Michał Zdrojewski, Białystok
Dezynfekcja naczepy przeprowadzono szybko, fachowo i skutecznie. Dokumentacja też ok. Cena atrakcyjna. Polecam

Piotr Waszelewski, Ostrołęka
Usługa dezynfekcji naczepy przeprowadzona szybko. Szef rozważa podpisanie umowy na stałe aby dezynfekować całą flotę w firmie Stander. Polecam !

Paweł W., Brok
Sprawnie wykonana usługa dezynfekcji naczepy, cena atrakcyjna, usługa dezynfekcji samochodu bez zastrzeżeń, polecam !